Grapemarineret tun med sprøde nudler krydderurter og chili

(4 personer)

2 lyserøde grapefrugter
7 spsk fiskesauce
500 g førsteklasses tun
7 spsk sesamolie
6 spsk olivenolie + ekstra til nudlerne
2-3 friske røde Chilipebre,
skåret i meget tynde skiver
havsalt og friskkværnet sort peber
1 stort bundt frisk koriander
1 lille bundt frisk mynte
evt. 150-200 g glasnudler
4 forårsløg, skåret i fine diagonale skiver

 


Pres grapefrugterne og hæld saften ned i en ren frysepose sammen med fiskesaucen. Læg tunen derned. Klem luften ud af posen, så tunen er helt dækket af grapefrugtsaften, og luk posen. Lad kødet trække i 40 min.; saften 'koldsteger' tunen, hvis yderside bliver lys og mat. Tag tunen op, dup den tør og stil den til side.
Hæld grapefrugtsaften ud af posen og ned i en skål; saften udgør bunden i dressingen. Rør sesamolie, olivenolie og chili i og smag dressingen til. Vrid en håndfuld koriander og mynte af og gem dem til serveringen. Hak resten af krydderurterne fint og vend omhyggeligt tunen i dem, så stykket er helt dækket. Pak den ind i husholdningsfilm og læg den i køleskabet.
Kog nudlerne i 1 min., til de er relativt bløde. Hæld vandet fra og lad dem tørre i gryden; lad dem køle af. Hæld lidt olivenolie på en slip-let-pande og steg nudlerne gyldne og sprøde på den ene side.
Vend dem med en træspatel og steg dem på den anden side; det gør ikke noget, hvis de hænger lidt i panden - bare skrab dem løs igen. Fordel nudlerne på 4 tallerkener. Skær tunen i ca. ½ cm tykke skiver; i Japan er tykke skiver et tegn på gavmildhed. men min mund holder altså mere af lidt tyndere skiver.
Anret tunskiverne oven på nudlerne. Drys resten af krydderurterne over sammen med de snittede forårsløg. Hæld så lidt af dressingen over fisken og iagttag, hvordan snitfladerne af fisken begynder at 'koldsteqe' og skifter farve. Fantastisk. Server retten med det samme.


Min perfekte stegte kylling med jordskokkegratin

(4 personer)

1-1,4 kg fritgående kylling
salt og friskkværnet peber
3 små håndfulde friske urter (persille, basilikum og merian), plukket og finthakket
4 spsk olivenolie
1 citron, halveret
4 laurbærblade, iturevne
2 kviste frisk rosmarin
Gratin
1 spsk solsikkeolie
1 klat smør
2 løg, finthakkede
3 fed hvidløg, skåret i skiver
500 g jordskokker, skrællede og skåret i skiver (tykkelse: 3 mm)
1 tsk timian, hakket
2 dl piskefløde
1 dl grønsagsbouillon
(side 266) eller vand
100 g friske nældeskud eller spinatblade, grofthakkede
havsalt og friskkværnet
sort peber
Til låg:
1 håndfuld finvalsede havregryn
3 tykke skiver
daggammelt brød, revet i små stykker eller blendet til grove krummer
½ håndfuld hasselnødder eller valnødder, ristede, uden skind og hakket i
grove stykker (valgfrit)
25 g smør, smeltet
30 g cheddarost eller hård gedeost, revet

Jeg har aldrig set nogen lave kylling på denne måde, men det er helt ukompliceret - det må være den bedste måde at lave stegt kylling, og den er anderledes. Det jeg gør, er forsigtigt at løsne kødet øverst på kyllingebrystet og fylde hulningen med friske, delikate urter som persille, basilikum og merian. Så binder jeg den sammen og steger den med olivenolie og salt
Forvarm ovnen og bradepanden til 225°C. Rengør kyllingen indvendigt og udvendigt og klap den så tør som muligt med køkkenrulle. Nogle mennesker fjerner ønskebenet. men jeg lader det sidde og tager mit ønske. Gnid kyllingen med salt indvendigt, og tag så fat i skindet oven på kyllingebrystet - pas på, det ikke får rifter eller flænger - og træk det forsigtigt op. Med din anden hånd løsner du nænsomt skindet fra kødet på brystet. Det er normalt forbundet af en lille smule vævsagtigt materiale, og du-kan enten lade det sidde på i midten og lave to små tunneler på hver side eller du kan prøve at skære det af i midten. Drys lidt salt ned i de huller, du har lavet, og skub de hakkede urter derind. Dryp lidt olivenolie på. Jeg fylder ikke altid kyllingen indvendigt, men når jeg gør det, bruger jeg sædvanligvis citron, laurbær og rosmarin, som jeg nu fylder i kyllingen. Træk skindet tilbage over kyllingebrystet, så alt kødet er dækket, skub de små vinger indenunder og bind så stramt som muligt.
For mig har den perfekt stegte kylling mørt og saftigt brystkød, sprødt skind og, tør jeg sige det, overstegt kød på lårene. Så skær nu 3-5 dybe riller i lårkødet og gnid resten af urterne ind. På denne måde kan varmen direkte gennemtrænge kødet på lårene, så det steges hurtigere. Gnid lidt olivenolie ind i skindet med håndkraft og vær rundhåndet med salt og peber. Tag den varme bradepande ud af ovnen og smør lidt olie på. Læg kyllingen på bradepanden, med brystsiden nedad og sæt den igen ind i ovnen. Lad den stege i 5 minutter, vend den. Steg i andre 5 minutter, vend igen. Læg så kyllingen på maven.
Steg i en time ved 225°C. Vend igen og lad brystet brune.
Brug det overflødige fedt, der drypper ned i bradepanden, til at stege din kartofler i, eller bag kartoflerne på bradepanden sammen med kyllingen.
Skindet skal være virkeligt sprødt og urterne skal give smag til kødet - dette må være den bedst stegte kylling. Tag mit ord for det - det er ikke indviklet, den er første klasses.


Gratin med jordskokker og nælder

Varm olie og smør på en pande og steg løg og hvidløg, til de er bløde og begynder at få farve. Tilsæt jordskokker og timian og krydr med salt og peber. Steg i yderligere 5 minutter under omrøring.
Hæld fløde og bouillon eller vand ved og lad det simre, til væden er kogt halvt ind. Rør nælder eller spinat i og kom blandingen i et smurt ovnfast gratinfad - klap den flad.
Rør alle ingredienserne til låget sammen og drys det over jordskokblandingen. Bag retten i ovnen 25-30 minutter ved 190°, til den er gylden og boblende varm.

Hvid chokoladetærte med lime og lakrids

(10-12 personer)

 150 g havrekiks
75 g smør
1 tsk. rålakridspulver
1 knivspids salt
1 springform eller 1 tærteform med løs bund, ca. 20 cm i diameter
 Hvid chokoladeganache med lime:
250 g hvid chokolade
1 usprøjtet limefrugt
1¼ dl piskefløde
Pynt:
50 g hvid chokolade
½ usprøjtet li mefrugt
1 sprøjtepose

En knasende sprød kiksebund med en diskret smag af lakrids, toppet med et syrligsødt lag hvid chokoladeganache. Det bliver svært at nøjes med et stykke!


1. Blend kiksene til krummer i en foodprocessor. Smelt smørret i en gryde, og bland det sammen med kiksekrummerne i en skål. Tilsæt lakridspulver og salt. Beklæd tærteformen med bagepapir. Pres kiksemassen godt sammen i bunden af tærteformen, og sæt den på køl.
2. Hvid chokoladeganache med lime: Hak chokoladen fint, og læg den i en skål. Riv skallen af limefrugten. Bring fløde og limeskai i kog i en lille gryde, og hæld blandingen over chokoladen. Rør kraftigt i midten af skålen, til chokolademassen samler sig og får en smuk blank overflade.
3. Fordel chokoladeganachen oven på den afkølede kiksebund i formen, og sæt tærten i køleskabet i mindst 4 timer eller natten over.
4. Pynt: Hak chokoladen, smelt den i en varmefast skål over vandbad, og fyld den i en sprøjtepose. Klip et lille hul i spidsen af sprøjteposen, og sprøjt chokoladen over tærten i meget tynde streger på kryds og tværs. Riv skallen fintaf limefrugten, og drys den over.
5. Server tærten kold i knivskarpe stykker, så den præsenterer sig flot.

Prøv også:
Lav tærten som små portionsanrettede desserter, så hver person får sin egen herlighed at glæde sig over.

 


Tilbage til madsiden

Tilbage til Birgits hjemmeside

Tilbage til forsiden

½