Røget laks med selleri, peberrod, dild og rugbrødscroutoner

(4 personer)

100g knoldselleri
½-1 spsk dijonsennep
½ spsk flydende honning
1 spsk olivenolie
1½ spsk skalotteløg, finthakket
2 spsk peberrod, fintrevet
4 skiver røget laks
½ bundt dild
lidt blandet salat
citronsaft
olivenolie
2 skiver mørkt rugbrød
10 g smør til stegning.

 

 

Skær knoldsellerien i tynde strimler på en mandolin, eller riv sellerien på den grove side af rivejernet.
Rør dijonsennep sammen med flydende honning, lidt sa!t og olivenolie, og bland det  sammen med de tynde selleristrimler, finthakket skalotteløg og peberrod.
Bred skiver af røget laks ud på et skærebræt eller en tallerken.
Kom selleriblandingen og masseraf plukket dild herpå, og rul lakseskiverne sammen.
Halver dem en enkelt gang. Bland salaten med lidt citronsaft, salt, peber og olivenolie, og kom det på fad .
Skær rugbrødet i små tern. Opvarm en pande med lidt smør, og rist rugbrødsternene sprøde og gyldne. Krydr med lidt salt og afkøl dem.
Anret lakserullerne oven på salaten. Drys med sprøde rugbrødscroutoner og resten af dilden.

Lammekølle marineret i honning, rosmarin og hvidløg

(4 personer)

1 lammekølle
4 kviste rosmarin
1 stor spsk god honning
3 fed hvidløg
5 spsk olivenolie

salt

 

 

Tag rosmarin, honning, hvidløg og olivenolie og myrd det i en morter, så det bliver en lækker klistret masse. Tag din lammekølle og lav huller eller små lommer i den med en skarp kniv. Kom rosmarinmassen ned i lommerne, strø havsalt over og kom dyret i ovnen på 200 grader i ca. 1 time, Nyd duften, åer spreder sig, og glæd dig til en guddommelig ret!

 

Auberginer

2 store, lange auberginer
¾ dl olivenolie
1½ tsk citrontimianblade plus
nogle kviste til at pynte med
1 granatæble
1 tsk zaatar (mellemøstlig krydderiblanding)
flagesalt og sort peber

Sauce
1½ dl kæmemælk
100 g græsk yoghurt
1½ spsk olivenolle, plus ekstra til at dryppe over
1 lille fed hvidløg knust
1 knsp salt

 

Forvarm ovnen til 200°. Flæk auberglneme med stilk og det hele (stilken er dog kun til pynt - den kan ikke spises).
Skær 3-4 parallelle snit i skærefladen af hver auberginehalvdel med en lille, skarp kniv, uden dog at skære igennem skindet Skær nu et sæt tilsvarende snit på tværs af de første, så skærefladen får et gittermønster Læg aubergineme med skærefladen opad på en bageplade med bagepapir.
Pensl dem med olivenolien. Drys med citron timian og lidt salt og peber. Grill dem i 35-40 minutter, elle rtil auberginekødet er blødt, duftende og fint gyldenbrunt Tag dem dernæst ud af ovnen. og lad dem køle af.
Gør granatæblerne og saucen klar, mens auberginerne er i ovnen. Skær granatæblet midt over på tværs. Hold den ene halvdel hen overen skål med skærefladen ned mod din håndflade, og bank let på dens skræl med en trægrydeske eller en kagerulle. Bliv ved med at banke stadig kraftigere, indtil kerneme begynder at løsne sig af sig selv og falder ned i skålen. Sorter de hvide stykker hinde, der måtte være fulgt med, tid, når alle frøene er banket ud af begge halvdele.
Rør samtlige ingredienser til saucen sammen. Smag til med salt, og lad saucen stå koldt, til den skal bruges.
Hæld kæmemælkssaucen over de halve auberginer inden servering uden at dække stilkene. Drys med zaatar og masser af granatæblekerner og pynt med citrontimian. Rund af med et dryp olivenolie.
 

Påskedessert

(6 personer)

Nøddebunde:
4 Æggehvide
175 gram Sukker
100 gram Hasselnødder
100 gram Mørk chokolade 44 %

Fyld:
6 dl. Piskefløde
100 gram Ren rå marcipan
150 gram Kumquats
2 dl. Vand
150 gram Sukker

Nøddebunde:
Pisk æggehviderne meget stive. Pisk sukkeret i.
Hak nødder og chokolade fint hver for sig og vend det l med let hånd Tegn tre cirkler med 22 cm. i diameter på bagepapir. Fordel dejen i cirkleme. Bag bundene ved 150º alm. ovn ca. 30 min. Lad bundene svale før de forsigtigt lempes over på en bagerist.

 

Fyld:
Skær de små kumquats i skiver. Bland vand og sukker og bring det i kog. Lad kumquatskiverne småkoge i 5 min. Lad dem blive kolde

Pisk fløden stiv og del den i to dele. Bland reven marcipan i den ene halvdel.
Tag kumquatskiverne op af lagen og lad dem dryppe af. Bland skiverne i den anden halvdel af flødeskummet. Tilsæt evt. et par spsk. af sukkerlagen.
Læg nøddebundene sammen med de to slags flødeskum. Stil kagen koldt et par timer.
Pynt med marcipanroser eller marcipanæg.
Pistacemarcipan kan erstattes med pistacemasse.
Kumquats kan erstattes med fintskåren appelsinskal eller tynde appelsinskiver der er kogt
 

 

Tilbage til madsiden

Tilbage til Birgits hjemmeside

Tilbage til forsiden