Gratinerede jomfruhummerhaler

(4 personer)

175 g. frosne jomfruhummerhaler
15 g. smør
4 hårdkogte æg
1 lille bundt dild
1½ spsk. sennepspulver
½ tsk. sennep
1½ dl. piskefløde
salt
peber
smør til forme
1½ dl. reven ost


Svits de optøede hummerhaler, hakket hårdkogt æg, hakket dild, sennepspulver og sennep. Spæd med fløde og smag til med salt og peber.
Fyld ragouten i fire ovnfaste portionsskåle og drys med reven ost.
Sæt dem i ovnen ved 250 grader, til overfladen er gylden – ca. 5 minutter.
Serveres med varme flutes.

Pandesteget andebryst med kartoffelragout

(4 personer)

havsalt og friskkværnet sort peber
3 spsk olivenolie
1 kg nye kartofler
50 g hasselnødder
saft og skal af 1 citron
2 stk andebryst
1 bdt gourmetbønner
1 broccoli
1 fed fintsnittet hvidløg

 

Skur kartoflerne og skær dem i halve eller tern.
Varm lidt olie op i en gryde og sauter kartoflerne heri, 5 minutter uden de tager farve. Tilsæt hvidløg og steg endnu et par minutter, inden du hælder vand på kartoflerne, så det står halvt op om kartoflerne. Du må hellere komme for lidt vand ved og evt. spæde undervejs, end for meget. Damp under låg i ca. 15 minutter.

Rids skindet på andebrysterne godt, dvs. helt gennem fedtet, men ikke ind i kødet, på kryds og tværs. Drys med salt og læg dem med skindsiden nedad på en kold pande.

Sæt panden over ilden, steg ved moderat varme 8-10 minutter til fedtet er smeltet fra og skindet har en gylden stegeskorpe. Vend brysterne og steg 8-10 minutter på den anden side. Lad brysterne hvile i ca. 10 minutter inden du skærer dem i skiver eller halverer dem.

TIP: Andebryster kan med fordel grilles. Rids, salt og grill dem i 20-25 minutter, ikke for tæt på gløderne. Derefter skal de hvile i 5-10 minutter.

Nip gourmetbønnerne, del dem 2-3 gange og vend dem i kartoffelragouten, når kartoflerne er godt møre. Hæld evt. overskydende vand fra, ryst kartoflerne sammen så de knuses let og smag ragouten til med salt, sort peber og lidt citronsaft samt et par dråber olivenolie.

Skær et par cm af broccolistokken, skræl det yderste lag af stokken og del broccolien gennem stokken i grove buketter. Steg dem 3-4 minutter ved god varme, i lidt af andefedtet. Krydr med salt og peber, dryp med citronsaft og drys hasselnødder over.

Server kartoffelragouten med det stegte andebryst og broccoli med nødder.

Trifli med sveskekompot

(6 personer)

Sveskekompot
150 g hakkede, bløde svesker
1½ dl vand
2 spsk sukker
3 spsk mørk portvin , fx ruby
1 tsk friskpresset citronsaft
50 g grofthakkede, smuttede mandler

Creme
2 æggeblommer (evt. pasteuriserede)
3 spsk sukker
1 spsk majsstivelse , fx maizena
¼ liter sødmælk
¼ liter Piskefløde 38%

 

36 letknuste makroner (ca. 150 g)

Pynt
fintrevet citronskal

 

 

Sveskekompot:

Bring svesker, vand og sukker i kog i en gryde. Kog ved svag varme og under låg i ca. 20 min. - rør af og til. Tilsæt portvin og citronsaft og lad sveskekompotten køle af. Vend mandlerne i.


Creme:

Rør æggeblommer, sukker og maizena sammen i en tykbundet gryde. Rør mælken i. Varm blandingen op ved jævn varme og under let piskning. Kog cremen, stadig under piskning, i ca. 1 min. Lad cremen køle af i en skål - rør af og til. Pisk fløden til et let skum og vend ca. ¾ af flødeskummet i den kolde creme. Gem resten til pynt.
Læg creme, knuste makaroner og sveskekompot lagvis i høje glas (a ca. 2½ dl). Stil triflien tildækket i køleskabet i ca. 1 time. Pynt med flødeskum og citronskal og server desserten med lange skeer.


Tip:

Hvis du vil undgå æg, kan den hjemmelavede creme erstattes med ¼ liter Karolines VanilleCreme jævnet med 1 spsk maizenastivelse udrørt i 1 spsk koldt vand.
 

 

 

Tilbage til madsiden

Tilbage til Birgits hjemmeside

Tilbage til forsiden