Æbleis
6-8 skrællede æbler i tynde både, fx coxorange (ca. 600 g)
½ dl vand
1 spsk sukker
2 æggeblommer (str. store)
85 g sukker (ca. 1 dl)
korn af 1 stang vanille
2 tsk friskpresset citronsaft
1½ dl piskefløde
Mandelbund
100 g sukker (ca. 1¼ dl)
100 g smuttede, finthakkede mandler
2 æggehvider (str. store)
Smørristede mandler
25 g smør
25 g smuttede, halverede mandler
Bagetid: Ca. 35 min. ved 175°.
|
|
Fremgangsmåde:
Æbleis: Kom æbler, vand og sukker i en
gryde. Kog æblerne ved svag varme og under låg i ca. 15 min.,
til de er møre. Blend æblerne eller purér dem gennem en sigte.
Lad æblemosen køle af. Pisk æggeblommer, sukker og
vanillekorn til en luftig "æggesnaps". Vend den kolde
æblemos i æggeblandingen og tilsæt citronsaft. Pisk fløden
stiv og vend den forsigtigt i. Hæld ismassen i en form (ca. 1½
liter) og dæk den med alufolie. Frys isen i 3-4 timer. Rør i
den 3-4 gange under indfrysningen. Isen skal være blød ved
serveringen.
Mandelbund: Bland sukker og mandler. Pisk æggehviderne
stive og vend dem i. Hæld blandingen i en smurt, meldrysset
springform (ca. 22 cm i diameter). Bag mandelbunden midt i ovnen.
Lad den køle af.
Smørristede mandler: Smelt smørret i en pande. Tilsæt
mandlerne og rist dem, til de er gyldne. Spred dem godt ud på
et stykke bagepapir og lad dem køle af.
Ved serveringen: Kom isen på mandelbunden og pynt med
mandler. Er isen hård, stilles den i køleskabet ca. 1 time før
serveringen.
Samlet energiindhold: |
11.670 kJ |
Energifordeling: |
|
|
Fedt |
51 % |
Kulhydrat
|
43 % |
Protein |
6 % |
|