Havslanger, skildpadder, hvalhaj, vrag – 2 uger i et tropisk paradis.

Filippinerne  22. februar – 10. marts 2001

En gang i efteråret 2000, blev jeg fristet af en annonce med ”Tilbud til alle friske dykkere – 17 dages rejse til bundpris 9.972 kr” fra C&C Travel. Turen var til Filippinerne med 1 uges ophold på C&C ferieresort Coco Beach ved Puerto Galerea, hvor nogle af Filippinernes bedste dykkersteder ligger efterfulgt af 1 uges krydstogt med Coco Explorer med helpension på båden og med dyk inkl. Grundet de politiske forhold på Filippinerne på det tidspunkt tog det os nogen tid at beslutte os til at tage af sted. Vi blev beroliget af rejsebureauet – og kunne senere konstatere, at alt var ”idyl”, hvor vi kom frem. Forstået på den måde, at alt fungerede og der var fred og ro. Men filippinerne er fattige selv om de arbejder hårdt.

Det er en lang tur derned, men det glemmer man let når man når frem. Vi fløj via Frankfurt til Manila, og derfra ca 3 timer med minibus og 1 times sejlads med udliggerbåd fra Batangas på Luzon til Mindoro.

Puerto Galera
Coco Beach ligger som et lille bounty land, hvor der er mange danskere med børn, men området er så stort, at det var et behageligt feriested med alle faciliteter så som restaurant, pool, bar, internet cafe, butikker, massage m m. Til fods er der 8 km til Puerto Galera med det hektiske folkeliv, men turen kan sejles på 15 min. Indkvarteringen sker i bambushytter bygget på traditionel vis med balkon, eget badeværelse og med indlagt el og vand. Det er ikke luksuriøst, men behageligt og komfortabelt. På området ligger et dykkercenter, der også har dansk instruktør. Birgit tog et PADI OW kursus på dansk. Fra stranden kan man snorkle over flotte koraller og masser af fisk.
De seneste 2 uger før vi ankom havde det – usædvanligt for årstiden - været uvejr og sigtbarheden var derfor ikke så fremragende som normalt.  

DykningenSkorpionfisk på vraget Morasam Maru, Coron Bay,  5/3-01
Det blev til 24 dyk i alt, startende med et traditionelt intro-dyk på et par Anders And vrag max dybde 19,5 m, 25º og sigt 15 m. Det var en spændende start, da jeg inde i den ene vrag så en Ornate ghost pipe fish, desuden var der dragefisk, hvidøjet muræne, Snake Eel, Batfish og nøgensnegle – og det på sandbund. Næste dyk var et strømdyk på koralrevet, men her var sigten 6-10m. Næste dag var en heldagstur til Verde Island med Wall dive og masser af strøm og masser af flotte vifte- og barrel-koraller, max dybde 29m. På 2. dyk mødte vi giftslanger, scorpionfish, mange forskellige nøgensnegle. De følgende dyk omkring Coco beach bød på hvidtippet revhaj, Stonefish, Pu
ffer, Manta stimer af Trevally, m m. en del strøm og sigt ned til 6m, vandtemperatur 25 - 27º. 

Coco Explorer.
Coco Explorers rute Ugen efter skiftede vi til Coco Explorer, der er et halvgammelt men renoveret passagerskib, der kan rumme ca 100 passagerer. Vi var 32 gæster og lige så stor en besætning, det gav basis for en pragtfuld tur, med masser af plads til at røre sig og masser af god mad. Kahytterne er minimale og al bagage skal kunne være i 2 skuffer under køjerne, der er en lille håndvask i kahytten, men ikke bad. Da vi var så få ombord fik vi også en kahyt til rådighed for bagagen, det var fin service. Der er dykkercenter ombord med flere divemastere. Der er 2 både til rådighed for dykkerne. Vi var 14 dykkere, heriblandt 5 fra Frømandsklubben Baltic i Nykøbing F.

Cruiset er tilrettelagt så alle passsagerer kan have en god tur, hvorfor ikke alle steder byder på suveræn dykning, men der der dog masser af spændende steder at besøge. Vi måtte konstatere at mange rev er voldsomt ødelagt – om det er El Niño eller dynamit fiskeri, der er årsag ved jeg ikke. En af de mere specielle dykkeroplevelser er dykket i kratersøen Kayaugan Lake. Først må man bestige kraterranden og gå ned på indersiden. Det specielle er at vandtemperaturen i overfladen er 26º, men under springlaget, der ligger på 14 –17m, er temperaturen 38º. Der var intet liv i det saltholdige varme vand. Jeg foretrækker varmt karbad uden udstyr. De følgende dyk i havet havde meget bedre sigt op til 30m mindst. Ved Malcapuya var det andet hold dykkere så heldige at se en lille hvalhaj på ca 7m. Ham, der så den, signalerede til gruppen ved at slå med sin kniv på flasken. Det gjorde hajen nysgerrig, så den vendte om og de var sammen med den i ca 10 min, hvor de havde lejlighed til at røre ved den. Bagefter var de helt ekstatiske – i flere dage.

2 nøgensnegle,  Verde Island,  25/2-01 For vragdykkere er Coron bay helt speciel. Her ligger 18 japanske vrag fra 2. verdenskrig. Jeg havde lejlighed til at dykke på 4 af dem: Morasan Maru (Tangat wreck), Okikawa Maru, Olympia maru, Kogyo Maru. Det dybeste dyk var på 30m. Skibene var forsyningsskibe, så der er ikke våben ombord, men dele af lasten og en gaffeltruck er der at se. Det største af skibene jeg så er på 10.045 bruttotons og 168 m lang. Jeg oplevede på et af dykkene at blive pudset af pudsefisk. Der var masser af liv på vragene særligt at bemærke er de mange scorpionfisk. Sigtbarheden var 5 – 10m. Vil du vide mere om dem så henvises til

"Dyk" nr. 10/99
http://www.coronwrecks.com/
http://www.diveright-coron.com/sites.htm
http://www.starfish.ch/dive/Sangat-info.html
www2.mozcom.com/~diving/c-history.htm  Den sidste fortæller om slaget i 1944.

Skildpadde, Birgit & Hilde, den belgiske instruktør på Apo Reef,  7/3-01Det dykkermæssige højdepunkt er Apo reef, der ligger som en lille bitte ø langt fra alting med wall-dive hele vejen rundt. Her fik vi 3 dyk – det var alt for lidt.

Cruiset gav også mulighed for at komme i land og besøge byer m m, men som dykker blev det kun til grillning og dans på stranden under palmerne til levende musik, sådan et romantisk beach party kan anbefales.

Når mulighederne bød sig tog vi på udflugter til de omkringliggende byer og oplevede her folkeliv på mange måder. Tæt på Puerto Galera bor der stammefolk, der lever traditionelt og helt primitivt.

På vejen hjem var der et kort ophold i Manila, hvor bureauet tilbød en gratis sightseeing tur, som var værd at tage med på.

Alt i alt var det en tur, der langt oversteg vore forventninger, og som varmt kan anbefales som alle pengene værd – også for ikke dykkere.

TOP

HOME