Limemarineret torsk

(4 personer)

300 g torskefilet
1 rødløg
2 tomater
1 bdt koriander
4 lime eller 2 citroner
½ dl olivenolie
1 tsk salt
1 tsk sukker
1 chilipeber
eller ½ rød peberfrugt
1 avocado
 


Rødspætte og anden mager fisk. kan også bruges. Det er vigtigt, at fisken er frisk.

Læg fisken i fryseren mindst 1 døgn. Lad den tø halvt og skær den i små stykker. Hak Iøget. Skær tomatkødet i terninger. Bland fisk, løg, tomat I og finthakket persille i en skål.
Pres saften af lime eller citroner og bland med olie salt sukker og fintstrimlet chili- eller peberfrugt uden kerner. Hæld marinaden over fisken bland godt og dæk den til.
Stil den i køleskab min 1 tm. Vend den af og til. Server i fisken med fintstrimlet salat og avocaoskiver, dryppet med lidt af fiskemarinaden.


Marineret andelår med appelsinsalat

(4 personer)

4 andelår
rosmarin
1,5 dl. olivenolie
salt
peber
1 stor lime
800 g kartofler
2 løg
4 skalotteløg

200 gr gulerødder

Appelsinsalat
1 bk. hoved feldsalat
1 rød radichio
1 frisee
3 appelsiner
6 spsk. olivenolie
salt
peber

 

Krydderurterne hakkes og blandes med olivenolie. Det krydres med salt og peber. Marinaden gnides ind i kødet (lad andelårene marinerer mindst 1 time). Kartoflerne vaskes og skæres i skiver på ca. ½ - 1 cm. Løgene  og gulerødder (skrælles) og skære i grove tern og skalotteløgene pilles

Det hele kommes i en bradepande og krydres med salt og peber. Hvis der er noget marinade tilbage fra andelårene, kan det kommes over kartoflerne.

Andelårene kommes oven på løg, gulerødder og kartofler. Det stilles i en forvarmet ovn ved 200º i ca. 45 – 60 minutter. Når det er færdigt, tilsættes limesaft.

Salat :
Salaten vaskes og plukkes. Skrællen skæres af appelsinen, og saften fra skrællen presses ned i en skål, og olivenolie tilsættes. Det smages til med salt og peber. Appelsinen deles i fileter og kommes ned i salaten.


Kongelig æblekage

(12 personer)

BUND

250 g mel
250 g smør
¼ tsk salt
6 spsk koldt vand
1 æggeblomme
MOS

2 kg skrællede  syrlige æbler (fx Belle de boskoop)
ca. 1 dl vand
FYLD

125 g klaret smør
3 æg
250 g smuttede, (eller med skal)  ristede, grofthakkede mandler
250 g rørsukker
PYNT
rørsukker, gerne groft

Bund:
Bland mel og salt. Hak smørret i. Tilsæt æggeblomme og vand, og saml dejen hurtigt (dvs. den skal ikke æltes grundigt).
Stil på køl i mindst 1 time.

Mos:
Kog mos af æb-lerne, der skal ikke sukker i. .Den skal være meget fast. Eller del æblerne i æblebåde

Fyld:
Smelt smørret ved lav varme og skum det hvide lag i overfladen fra med en hulske. Del et af æggene i hvide og blornrne. Pisk hviden let. Pisk de to resterende æg sammen, og vend ingredienserne til fyldet i.
Rul dejen ud, og beklæd bund og side af en smurt, raspdrysset springform (ca 22 cm i diameter). Hæld halvdelen af fyldet over bunden. Fordel mosen ovenpå, og hæld så resten af fyldet over mosen.

Drys et pænt lag rørsukker ud over kagen. Bag kagen næstnederst i ovnen ved 180º varmluft i ca. 1 time, til den er gylden og gennembagt (stik i kagen med en kødnål eller strikkepind, for at se om den er færdig). Dæk evt. kagen til med bagepapir undervejs, så den ikke brænder på. Afkøl kagen helt, før den tages ud af formen.

Server kagen med creme fraiche eller flødeskum

 

Tilbage til madsiden

Tilbage til Birgits hjemmeside

Tilbage til forsiden