Safran-blomkålssuppe

(4 personer)

½ l hønsefond eller grøntsagsfond
½ l mælk
2 nip safran
salt & kværnet sort peber
1 stort blomkål, delt i buketter
25 g smør
2 spsk hakket persille
olivenolie, til at dryppe med

 


Hæld fond og mælk i en stor gryde og tilsæt et nip safran og et godt drys salt. Bring det i kog, tilsæt blomkålsbuketterne og skru ned. Lad det simre i ca. 5-8 minutter, indtil blomkålen akkurat er mør, når man stikker i den.

Tag en fjerdedel af blomkålen op med en hulske og sæt til side. Hæld resten i en blender og tilsæt så meget kogevand, at det når halvvejs op i blenderglasset. Blend det til en jævn pure (gør det om nødvendigt ad to omgange) .

Kom pureen op i gryden igen og tilsæt så meget kogevand, at den får suppekonsistens. Tilsæt et nip safran og varm suppen igennem. Smag til med salt og peber. Rør mere væde i, hvis suppen bliver for tyk.

Smelt smørret i en gryde, indtil det bruser. Tilsæt derefter de resterende blomkålsbuketter og sauter dem nogle få minutter, til de er gyldne. Drys halvdelen af persillen i gryden og rist det, til det er sprødt.

Anret blomkålsbuketter og persille midt i suppeskålene og hæld suppen op fra den ene side. Server straks med et dryp med lidt olivenolie, et drys persille og lidt friskkværnet peber.


Havtaske med karrymuslinger

(4-6 personer)

4-6 havtaskefileter á ca 150 g

500 g muslinger, renset og befriet for skæg

nogle timian kviste

2 laurbærblade

¾ dl tør hvidvin

1 stor gulerod, skrællet og hakket

1 porre, renset og hakket

½ selleri, renset og hakket

3 spsk olivenolie

5 tsk karry

2 nip safrantråde

salt & friskkværnet sort peber

400 g babyspinet, skyllet

en klat smør

2 dl piskefløde

en håndfuld purløg, hakket

 

kartoffelpuré

 

1 kg kartofler

1 dl mælk

4 spsk smør

salt & peber

Gå havtaskefiletterne efter og fjern eventuelle grå hinder. Tænd ovnen på 180° .

Varm en stor gryde op og hæld muslingerne i sammen medtimiankviste og hvidvin. Læg et tætsluttende låg på og ryst godt. Lad det koge i 3-4 minutter og ryst gryden et par gange, indtil muslingerne har åbnet sig. Si væden fra og gem den. Pil muslingerne ud af skallerne og sæt dem til side. Kasser alle de muslinger, der ikke har åbnet sig.

Sautér grønsagerne i 1 spsk olivenolie, indtil de er sprøde. Drys med 1 tsk karrypulver og safran. Tilsæt en kvist timian, hæld muslingevæden ved og lad det simre, indtil det er kogt ind til det halve.

Bland imens de sidste 4 tsk karry med 1 tsk salt. Dup havtaskehalerne tørre med køkkenrulle og drys med karry/salt-blandingen. Opvarm 2 spsk olivenolie j en ovnfast stegepande og steg havtaskefileterne 2-3 minutter, til de er gyldne. Sæt panden i ovnen 4-5 minutter. Fisken er klar, når den akkurat føles fast.

Lav spinaten mens fisken er i ovnen. Kom spinaten i en varm gryde med en klat smør og damp den 1-2 minutter, til den falder sammen. Hæld samtidig fløde i de sauterede grøntsager og varm op, indtil det simrer. Tilsæt muslingerne, så de kan blive varme, bland purløg i og smag til med salt og peber.

Fordel spinaten på varme tallerkener og øs muslingeblandingen over. $kær havtasken i brede stykker og læg dem ovenpå. Server straks.

 

Serveres med kartoffelpuré:

Kom kartoflerne i en gryde med koldt vand og bring det i kog.
Skru ned og lad kartoflerne simre i 15-20 minutter, indtil de føles møre, når man stikker i dem med en kniv. Hæld vandet fra og pil kartoflerne, mens de er varme (tag evt. gummihandsker på, hvis de er for varme at holde på). Mos kartoflerne i en kartoffelpresser, Hvis du vil have en endnu finere mos, kan du passere kartoflerne gennem en si med en træspatel. Varm imens mælken op i en gryde. Hæld kartoflerne op i en anden gryde og lad dem tørre lidt. Pisk derefter smørret i sammen med salt og peber. Så snart mælken er i kog, hælder du den over kartoflerne og rører grundigt. (Hvis du gerne vil have en tyndere pure, kan du tilsætte lidt kogende vand). Pisk det ekstra smør i til sidst for at gøre pureen blank.


Cheesecake med ingefær og chokolade

(6-8 personer)

150 g Ingefærsmåkager, knust
50 g usaltet, smeltet smør plus lidt ekstra til formen
250 g mascarpone
200 g fromage frais
2 store æg
35 g sukker
150 g mørk chokolade med syltet ingefær, brækket i mindre stykker (eller brug ren, mørk chokolade og syltet ingefær på glas)

200 g creme fraiche

5 stk krystalliseret ingefær (eller 2 stk syltet ingefær fra glas)

1 spsk ingefærsirup
flormelis til drys

 


Tænd ovnen på 190º. Kom småkagerne i en foodprocessor og blend til fine krumme. Kom krummerne i en skål og rør det smeltede smør i. Hæld blandingen i en tærteform på 20 cm og glat den ud med en paletkniv eller en stor ske, Giv den ca. 5 minutter i ovnen og stil den til side.

Pisk mascarpone og fromage frais sammen i en skål, tilsæt æg og sukker og bland det hele godt Smelt chokoladen over vandbad - dvs. i en skål over en gryde med let simrende vand - og vend mascarponeblandingen i den smeltede chokolade.

Hæld fyldet ud over kiksebunden og bag den i 50-60 minutter. Cheesecaken er færdig, når fyldet akkurat er stivnet - den må gerne være lidt blød i midten. Tag den ud af ovnen og kør en skarp kniv rundt langs kanten af formen. Lad cheesecaken køle af i formen, mens fyldet samler sig yderligere.

Vend forsigtigt ingefærsirup i cremefraichen lige før servering, Skær ingefær i tændstikstynde pinde. Tag forsigtigt af formen og sæt den på et fad, Server stykker af kagen med cremefraiche, ingefærpinde og lidt flormelis sigtet over.


 

 

 

Tilbage til madsiden

Tilbage til Birgits hjemmeside

Tilbage til forsiden