Tapas

Krabbekød på artiskokblade

(18 stk)

1 stor artiskok
100 g hvidt krabbekød
saften af 1 lime, plus både til servering
friskkværnet sort peber

 

Bring en stor gryde med vand i kog. Kom artiskokken i og kog den i 35-45 minutter til den er kogt, således at et blad let kan trækkes af.

Læg artiskokken i en skål med koldt vand, lad den stå i 5 minutter og hæld så vandet fra.
Pil 18 regulære blade af artiskokken og læg dem på et serveringsfad med den kødfulde side opad.
Kom krabbekødet og limesaften i en skål, bland det godt og smag til med peber.
Læg 1 tsk krabbekød på hvert artiskokblad og server med limebåde.

 

Mini poppodoms med raita

(48 stk)

2 tomater. hakket fint
½ agurk. uden kerner. skåret i små terninger
¼ rødløg. skåret i tynde skiver
1 tsk spidskommenfrø
1 lille fed hvidløg. hakket fint

saften af ½ lime
1 lille håndfuld korianderblade, hakket fint
250 ml yoghurt naturel
48 mini poppodoms
salt og friskkværnet sort peber

 

Kom tomater, agurk, løg. spidskommen og hvidløg i en skål. Tilsæt lirnesatt, hakket koriander og yoghurt og bland det godt. Smag til med salt og peber.
Kom raita på hver poppodom og server straks.
 

Ørredtatar på artiskokblade

(24 stk)

150 g ørred, uden skind og hakket fint
1 forårsløg, hakket fint
1 stor håndfuld persille, hakket

2 spsk kapers, hakket fint
1 artiskok
friskkværnet sort peber
1 lime, skåret i små både til servering

 

Kom ørredkødet, forårsløg, persille og kapers i en skål og bland det godt. Smag til med peber og lad det stå og trække tildækket i køleskabet i 2 timer.
Bring en stor gryde med vand i kog. Kom artiskokken i og kog den i 35-45 minutter eller til du let kan trække et blad af. Hæld vandet fra og læg den i koldt vand i 5 minutter. Hæld vandet fra igen.
Fjern 24 store, regulære blade fra artiskokken. Kom en stor teskefuld ørredtatar på hvert blad og server med limebådene.


Hvidvinsdampet laks med grøntsager

(4 personer)

2000 g. pighvar hel
groft salt
1 bdt. dild
4 kviste bredbladet persille
50 g. smør
1 citron
2.5 dl. tør hvidvin
1 dl. vand
salt
peber

Grønsager:
3 gulerødder
1 broccoli
1 squash

 

Laksen skylles og gnides med groft salt. Fjern gæller og indvolde og skyld den grundigt igen. klip finderne af.
Smør en bradepande med lidt af smørret.
Læg lidt persille og dild i fisken og resten i bradepanden. Skær et snit i fiskens overside og læg fisken i bradepanden med oversiden opad.
Pres citronen for saft og hæld det over fisken. Hæld hvidvin og vand, drys med salt og peber og læg resten af smørret i klatter over fisken.
Læg folie over fadet og sæt fadet i ovnen ved 225 grader i 30 minutter.
Rens, skyl og skræl grønsager og skær dem ud i mundrette stykker. Når fisken har været 30 minutter i ovn, lægges grønsagerne ved og damper med de sidste 20 minutter i ovnen.
Inden servering fjernes skindet fra fisken.
(Serveres med kogte kartofler og hjemmelavet hvidvins-hollandaisesauce.)

Appelsin- mandeltærte

(10-12 personer)

tærtedej

skal af 2 appelsiner
150 g ren rå marcipan
100 g sukker
65 g blødt smør
1½ æg
 

190 g sukker
120 g smør
1,2 dl fløde 13
1 spsk honning med top
250 g mandelsplitter
 

 

Forberedes 1-2 dage før.
I tærteform med løs bund, ca. 26 cm i diameter.
 

Tilbered en tærtedej efter opskriften.
Vask appelsinerne godt og riv det yderste lag fint. Ælt revet appelsin, marcipan og sukker sammen med hænderne. Ælt derefter smørret i lidt ad gangen. Tilsæt til sidst æggene lidt ad gangen.

Kog sukker, smør, fløde og honning op i en gryde under omrøring til gylden karamel.

Tag gryden af varmen og tilsæt mandelsplitterne.

Mandelkaramellen skal anvendes straks!

For tærteformen med den tyndt udrullede mørdej (formen skal ikke smøres). Tryk dejen fast til kanter og bund. F

Fyld den forede form ¾ op med appelsin-mazarinmasse. Stryg massen glat ud.

Bag tærten i ovnen ved 175°C, til den har sat sig og giver efter ved tryk - ca. 25 min.
Afkøl tærten i formen 3-4 timer, eller gerne til næste dag.
Stryg den nylavede mandelkaramel ud med en paletkniv over den afkølede appelsintærte, som stadig er i formen.

Bag appelsin-mandel-tærten i yderligere 15 min. ved 185°C.
Afkøl tærten helt inden udskæring.
 

 

 

Tilbage til madsiden

Tilbage til Birgits hjemmeside

Tilbage til forsiden