Rå laks med lime, peberrod og purløg

(4 personer)

200 g laksefilet
2 spsk. vand
fintrevet skal og saft af 1 usprøjtet lime
2 spsk. fintrevet peberrod
1 spsk. koldpresset rapsolie
1 spsk. rørsukker
1 spsk. havsalt
friskkværnet peber
purløg

 

Tjek, at laksen er helt frisk og lækker skal dufte af hav, ikke af havn! Skær ud i tynde skiver, og læg dem op tallerkner.
Pisk vand, fintrevet limeskal og limesaft, peberrod, rapsolie, rørsukker og salt og peber sammen til en tæt dressing.
Kom dressingen hen over laksen, og lad den trække i 5 min.
Drys purløg på toppen, server med det samme.

 
Server med godt brød meget gerne ristet


Glaserede kalveculotter med soja og honning-grøntsager

(10 personer)

2 små kalveculotter 1-1,2 kg
100g honning
2 dl soja
Salt & peber
olivenolie til stegning

 

kartofler

GRØNTSAGER:
5-6 gulerødder
I lille knoldselleri
6-7 pastinak el. persillerødder
olivenolie
2 dl honning

1 tommelstort stykke frisk ingefær

salt og friskkværnet sort peber

 

Tænd ovnen på 180°, og varm en stegepande op ved medium varme. Skær de største, sølvfarvede sener af culotternes underside, og rids oversidens fedtmarmorering med en lille skarp kniv. Jo finere du ridser, jo mere fedt vil smelte af ved stegningen og derved gøre overfladen sprød.
Brun culotterne i lidt olivenolie med salt og peber, evt. en ad gangen, først pa skindsiden så mest muligt af fedtet steges af og overfladen bliver sprød. Vend dem, og brun undersiden godt.
Læg culotterne i et ovnfast fad, og steg dem 50 min, i ovnen. 10 minutter for de er færdige, overhældes de med honning og soja, som skal glasere dens blanke og søde.

Imens tilbereder du honninggrøntsagerne.

Rens og skræl alle rodfrugterne. Skær dem forskelligt ud, men sørg for, at de er omtrent lige store. Skær fx gulerødderne i skrå stykker, knoldsellerien i stave eller tern og pastinakken eller persilleroden i aflange, grove 'fritter'. Vend dem sammen med et par spsk olie i et stort ovnfast fad eller på en bageplade med bagepapir, krydr med salt og peber, og vend dem sammen med honningen.
Riv ingefæren groft, og pres kun saften ud over grøntsagerne.

 

Bag dem i ovnen 20-25 minutter - også ved 180° - og vend lidt rundt i dem, så de bager og karamelliserer ensartet og jævnt.

Når culotterne er færdige, tages de ud af ovnen.

Lad dem hvile lunt, i det ovnfaste fad dækket med stanniol, i mindst 10 min., før de skæres ud.


Servér et par skiver kød på rodfrugterne, tallerkenanrettet eller på et fad, og hæld skyen fra culotterne ved.

Citronpandekager

(6 personer)

Pandekagedej:

100 g. hvedemel

65 g. sukker

3 stk. æg

65 g. smelter smør

1 tsk. med top ,fintrevet frisk ingefær

¼  liter sødmælk

Citroncreme:

2 bl. husblas

150 g. god hvid chokolade

¼ liter piskefløde

1 ½  citron kun skallen, fintrevet

 

Citronconfit:

2 stk. citroner , fileter af…

100 g. sukker

4 spsk. vand

½ stk. vaniljestang

1 ½  tsk. maizena + lidt vand (til at jævne med )

 

 

Glaskaramel:

200 g. flormelis smeltes over sagte varme til gylden karamel. Pas på det ikke får for meget varme. Læg karamellen i skefulde på et stykke bagepapir og stryg massen ud med en paletkniv.  Når karamellen skal bruges, vendes bagepapir nedad mod et stykke bagepapir og massen frigøres forsigtigt. 
 

Pandekagedej:
Bland mel & sukker & pisk godt med alle æggene. Smelt smørret på den pande, hvori pandekagerne skal steges. Pisk det smeltede smør & fintrevet frisk ingefær i.

Pisk til sidst mælken i, & pandekagedejen er klar til brug. Steg pandekagerne ved god varme på en tefalpande, der er ca. 25 cm i diameter.


Citroncreme:
Læg husblassen i blød i en ½ liter koldt vand i en ½ time. Hak den hvide chokolade fint. Bring fløden i kog & tag gryden af varmen.

Efter 5 minutter hældes den varme fløde over den finthakkede chokolade & der røres, til næsten al chokoladen er smeltet. Vrid husblassen fri for vand og kom den direkte op i den lune fløde.

Når alt chokoladen er smeltet, passeres den gennem en sigte. Tilføj citron skallen og rør godt. Citroncremen afkøles i køleskab mindst 3 timer eller gerne til næste dag.

 

Citronconfit:
Skær bund & top af citronerne. Lad citronerne stå på bunden & skær med en skarp kniv hele skallen af. Skær nu den "nøgne" citron i fileter ved hele tiden at skære langs lamellerne.

Den ½ vaniljestang flækkes på den lange led. Vaniljekornene skrabes ud med en lille kniv og mases sammen med en anelse af sukkeret med en paletkniv, således at kornene skilles ad.

Vaniljesukker, den tomme vaniljestang, sukker, citronfileter & vand koges kort op & jævnes med en anelse maizena udblødt i lidt vand. Confit'en skal kun jævnes en anelse med maizenablandingen - absolut ikke tykne. Afkøl helt inden servering.

Confit'en kan opbevares på køl 2 - 3 dage.

 

Citronpandekager:
Læg alle de kolde pandekager ud på et bord. Pisk den kolde citroncreme luftig med en håndmikser & fordel den på pandekagerne. Stryg cremen tyndt ud med en paletkniv, så den dækker hele pandekagen.

Rul pandekagerne omhyggeligt sammen, læg dem på et fad med lige bund & dæk med film. Stil fadet i køleskab 1 - 2 dage indtil servering. Skær hver af de helt kolde citronpandekager i 2 meget skrå skiver - enderne bruges ikke.

Anret skiverne elegant oven på hinanden. Lun citronconfit'en en anelse og  server straks.

 

 

Tilbage til madsiden

Tilbage til Birgits hjemmeside

Tilbage til forsiden