Linse karrysuppe

(4 personer)

2 løg
1-2 fed fint hakket hvidløg
1 spsk olivenolie
2 tsk stærk karry
1 stor gulerod
2 stilke bladselleri
160 g (2 dl) røde linser
1 l grønsagsbouillon
1 stk (2 cm) frisk ingefær
1 laurbærblad
1 tsk salt
peber
citron- eller limesaft
Pynt: Fint hakket bladselleri
Tilbehør: Hvedebrød eller Nan.
 

 

Løgene hakkes groft.
Løg og hvidløg svitses i olien med karry i 1-2 min. under omrøring. Guleroden skrælles og hakkes. Bladsellerien
skylles og skæres i skiver.
Tilsættes og svitses med i 1-2 min.
Linser, bouillon, ingefær og laurbærblad tilsættes.
Suppen simrer under låg i ca. 20 min.
Blendes og hældes tilbage i gryden.
Varmes igennem og smages til med salt, peber og citronsaft.


Indisk lammegryde med ananasris og agurkemyntesauce

(4-5 personer)

800 g lammekød fra kølle eller bov
1½ tsk stødt sød chili
2 tsk stødt rosenpaprika
1 tsk stødt koriander
1 tsk stødt spidskommen
½ tsk gurkemeje
½ tsk salt
2 løg
2 spsk olie
1 stang kanel
2 laurbærblade
3 hele nelliker
1 ds groft hakkede tomater
1 spsk citronsaft
1 fed knust hvidløg
1 tsk salt
Peber

Tilbehør:
Chapati eller Nan.
Agurkemyntesauce:
3 dl yoghurt naturel
½ agurk
1 tsk tørret mynte
salt

Ananasris:
1 ds (227 g) ananas
3 spsk rosiner
½ spsk olie
2-3 forårsløg
1 spsk olie
30 g cashewnødder
1 tsk stødt sød chili
240 g (3 dl) basmati ris
5 dl grønsagsbouillon

 

 

Hel lammekølle:

Udbenes

Steges ved 225º i 15 min, derpå 160º i 1 time. Hviler derpå ca 15 min.

 

Alternativt:

Kødet skæres i terninger 2 x 2 cm.
Krydderierne røres sammen og blandes med kødet i en skål. Skålen sættes i køleskab i ca. 45 min.
Løgene hakkes groft.
Svitses i olien sammen med kanel, laurbærblade og nelliker i 1-2 min.
Kødet tilsættes og brunes under omrøring.
Dernæst tilsættes tomater, citronsaft og hvidløg.
Retten simrer under låg i ca. 45 min., til kødet er mørt.
Smages til med salt og peber.

Agurkemyntesauce:

Yoghurten dryppes af i et klæde. Agurken skæres i fine terninger. Røres i sammen med mynte. Smages til med lidt salt.

 

Ananasris:

Ananasstykkerne skæres i terninger.
Svitses med rosinerne i olien
i 2-3 min. Stilles til side.
Forårsløgene renses og skæres i skiver.
Svitses i olien i 2-3 min.
Nødder, chili og ris svitses med i 1-2 min.
Bouillonen hældes ved og bringes i kog.
Risene simrer i 15 min. under låg. De sidste 5 min. tilsættes ananas og rosiner.
 


CHAPATI (ca. 15 stk.)
250 g (ca. 4 dl) hvedemel
½ tsk salt
2 spsk olie
ca. 1½ dl vand
Melet blandes med salt i en skål. Olien dryppes i, og der røres til en grynet konsistens.
Vandet hældes ved lidt ad gangen. Æltes til en ensartet dej.
Hviler under fugtigt klæde i ca. ½ time.
Dejen æltes igennem og deles i 15 portioner.
Trilles til kugler.
Rulles ud på melet flade med en meldrysset kagerulle 12-15 cm i diameter.
Bages på en tør teflonpande i ca. 1-2 min. på hver side ved middelsvag varme.

NAN (6 stk.)
30 g gær
1½ dl lunken mælk
1 tsk sukker
4 spsk yoghurt naturel
1 tsk salt
1 letpisket æg
2 spsk olie
450-500 g (ca. 8 dl) hvedemel

Gæren udrøres i mælken. Sukkeret røres i.
Stilles lunt i ca. 15 min.
Yoghurt, salt, æg og olie røres i. Ca. ½ af melet kommes i. Dejen røres til den er blank. Resten af melet kommes i
lidt ad gangen.
Dejen æltes til den er smidig. Formes til en kugle.
En skål opvarmes med varmt vand.
Aftorres og pensles med olie. Dejen lægges i skålen og vendes. Hæver tildækket i ca. 2 timer til dobbelt størrelse.
Deles i 6 portioner.
Dejbollerne trykkes ud, så de bliver tynde på midten og trækkes dråbeformede.
Lægges på en bageplade med bagepapir 3 stk. ad gangen.
Bages i ovnen på midterste ribbe ved 250° i ca. 7 min.


Mango-lime mousse

(6 personer)

3 æggeblommer
100 g sukker
4 blade husblas
1 stor mangofrugt
saften af 1 lime
skal fra 1 lime
3 æggehvider
1 dl piskefløde
 

 

 

Æggeblommerne piskes med sukker over vandbad, til blandingen er cremet.
Husblasen udblødes i koldt vand. Tages op og smeltes over vandbad.
Røres i æggemassen i en tynd stråle.
Mangofrugten skrælles og stenen fjernes.
Kødet hakkes og blendes.
Røres i æggemassen med limesaft og -skal.
Æggehviderne piskes stive.
Piskefløden piskes stiv.
Vendes i.
Hældes i portionsglas og stilles i køleskabet i ca. 2 timer.

 

Tilbage til madsiden

Tilbage til Birgits hjemmeside

Tilbage til forsiden