Forret

Røget laks med persilleolie og æble marineret i snaps

 4 personerer

8 flotte skiver røget laks
persilleolie
3/4 dl olivenolie
30 blade bredbladet persille eller
½ bdt. kruspersille

æblesalat:
1 fast æble med smag og sødme
1 spsk. hvid balsamlco
1 spsk. snaps
salt og peber fra kværn

pynt: persilleblade
tilbehør: brød og smør

 

Klassiske smagsindtryk i ny, delikat kombination.

 

Blend olie og persille.
Pensl persilleolien rundt i kanten af 4 store tallerkener.
Læg 2 skiver laks på hver tallerken, så noget af den grønne persilleolie er synlig rundt om laksen.
Udkern æblet og snit det i meget tynde skiver, vend skiverne med balsamlco og snaps og smag til med en anelse salt og peber.
Læg en top marineret æble på midten af hver tallerken og pynt med et par blade persille. Slut af med et par omgange peber fra kværnen.


Hovedret

Forårsminestrone

j6 personer

Ingredienser
6 store spsk. frisk pesto
1 1/2 I god hønse-, okse- eller grøntsagsfond
1 knoldfennikel
100 g asparges
1 blomkål
6 minicourgetter
6 tomater
ekstra jomfruolivenolie
2 pillede fed hvidløg, skåret i fine skiver
1 finthakket bundt forårsløg
100 g fintsnittede grønne bønner
100 g fintsnittede gule bønner
100 g bælgede ærter
100 g bælgede hestebønner
100 g spaghetti, brækket i mindre stykker
havsalt og friskkværnet sort peber
1 lille håndfuld grønne eller røde basilikum blade
1 lille håndfuld purløg

 

 

Der er en hel verden af forskellige minestroner derude - det er bare at vælge en af dem.
De fleste laves slavisk efter en gammel autentisk opskrift. Personligt mener jeg, at en minestrone bør afspejle årstiden: tung og brunlig om efteråret og vinteren, og lettere, mere farverig om foråret og sommeren. En minestrone kan sagtens udgøre et måltid i sig selv, hvis man ønsker det; man kan evt. spæde suppen op med pasta, daggammelt brød eller ris. For at hylde forårsgrøntsagerne i denne udgave har jeg kommet lidt frisk pesto i - til allersidst, så smagen nærmest eksploderer i munden. Prøv selv.

 

Hvis du er med på det med pestoen, skal du lave den nu.

Bring så en grydefuld fond i kog og gør imens grøntsagerne klar.
Fenniklen skal halveres, skæres i skiver og hakkes fint. Bræk de træede ender af aspargesene og skær stænglerne i fine skiver; lad hovederne forblive hele. Bræk blomkålen i små buketter. Courgetterne skæres i kvarte på den lange led og hakkes fint. Tomaterne blancheres, skær dem derefter midt over, fjern kernerne og skær kødet i fine skiver. Nu er du klar.

Vælg en bred, men ikke særligt høj gryde og opvarm 5 spsk. olie i den. Svits hvidløg, forårsløg og fennikel ved jævn varme i ca. 15 min., uden at de tager farve.

Tilsæt resten af grøntsagerne sammen med pastaen og fonden.

Bring det hele i kog og lad suppen simre i ca. 10  min. Smag suppen til og server den i store skåle, pynt hver portion med en klat pesto, friske basilikumblade og purløg samt evt. lidt ekstra-jomfruolivenolie.


costolette di maiale con salvia

svinekoteletter med salvie

4 pers.

Italienerne spiser ofte svinekoteletter. De kan tilberedes på mange, mange forskellige måder, men dette er en af mine yndlingsopskrifter. Man bruger et lille trick, som jeg så første gang under mit allerførste besøg i Italien, hvor en ung kvinde på et trattoria i Firenze stak en lille spids kniv ind i siden på koteletterne og skær en lille 'smagslomme'.
Man kan putte alt muligt lækkert derind, såsom lidt svinefedt, smør eller afskåret fedt fra en skinke, eller knuste kastanjer eller valnødder. Man kan med fordel putte friske salvieblade i lommen, og måske også lidt hvidløg.
Jeg kommer altid lidt citronskal i, det er bare helt perfekt til svinekød.

 

Ingredienser:

1 kg skrællede, melede kartofler skåret i terninger 50 g smør, skåret i små terninger
havsalt og friskkværnet sort peber 4 finthakkede, tørrede abrikoser
4 tykke svinekoteletter med ben ekstra-jomfruolivenolie
24 friske salvieblade lidt hvedemel til panering
1 helt hvidløg 6 tykke skiver pancetta eller røget bacon (gerne 1 cm tykke)
4 skiver italiensk skinke  

 

Forvarm ovnen til 225°. Kom kartoffelterningerne i en grydefuld letsaltet vand og bring dem i kog. Lad dem boble i 3-4 min. (de skal kun forkoges) og, lad dem dryppe og dampe af. Læg koteletterne på et skærebræt og snit en vandret, næsten usynlig lomme hver med en spids kniv.
Pas på, at knivspidsen hele tiden er midt i kødet, så den ikke pludselig stikker ud på over- eller undersiden af koteletten. Pas på nallerne.

Tag de 8 største salvieblade fra. Kom 8 andre salvieblade i blenderen sammen med et grofthakket fed hvidløg, skinke, smør, abrikoser og et nip salt og peber og blend det hele til lækkert kryddersmør. Fordel smørret i 4 dele og put det ind i lommerne.

Vend de 8 store salvieblade i lidt olivenolie og tryk den ene side af dem ned i lidt hvedemel Sæt så bladene fast på hver side af koteletterne, med melsiden indad mod kødet, så der er 2 blade på hver kotelet. Læg koteletterne på en tallerken, dæk den med husholdningsfilm og lad dem stå ved stuetemperatur, mens,du fortsætter med kartoflerne.

Skær pancettaen eller baconen i strimler med samme tykkelse som en kuglepen. Læg dem i en stor bradepande sammen med kartoflerne, resten af salviebladene og hvidløget.
Hæld lidt ekstra jomfruolivenolie over, og sæt bradepanden i ovnen. Efter 10 min. sætter du en stegepande over ved stærk varme; lad den blive rigtig hed. Hæld lidt olivenolie i og steg koteletterne 5 min på hver side, til de er gyldensprøde.Tag bradepanden ud af ovnen; nu skulle kartoffelterningerne gerne være flot gyldne.
Læg koteletterne ovenpå og sæt bradepanden tilbage i ovnen i 10-15 min., afhængigt af, koteletternes tykkelse. Tag bradepanden ud og server retten.


Dessert

la torta della giovane sara

den skønne saras tærte

8 personer

250g smeltet smør 400 g sukker
lidt smør samt hvedemel til formen  saft og revet skal af l usprøjtet citron
500 g hvedemel, helst 'tipo 00' 7 g tørgær (næsten 1 brev)
4 æg gerne økologiske 100 g pinjekerner

 

Forvarm ovnen til 180°. Smør en springform eller kageform med løs bund (ca 30 cm i diameter).
Dæk bunden med bagepapir og drys det med lidt af melet. Pisk æggene i en stor skål, tilsæt sukker, mel, citronskal og -saft, smeltet smør og tørgær. Rør dejen godt igennem og fordel den i formen. Drys pinjekernerne over og bag kagen i ovnen i ca 40 min, eller til oversiden er gylden.

 

 

Tilbage til madsiden

Tilbage til Birgits hjemmeside

Tilbage til forsiden