Der er gået kineseri i madlavningen

 

Sechuan suppe

6-8 personer    Forberedelsestid: 20 min. + 40 minutters opblødning Tilberedningstid: Ca. 15 minutter.

4 tørrede kinesiske svampe
45 g tykke, tørrede risnudler
1 l. hønsebouillon
175 g hakket kogt kyllingekød
230 g bambusskud fra dåse, afdryppet og hakket
1 tsk. revet frisk ingefær 
1 spsk. maizena
0,8 dl vand
1 letpisket æg
1 tsk. tomatsauce
1 spsk. soyasauce
1 spsk. vinaigre
2 tsk. sesamolie
2 finthakkede forårsløg

 1. Dæk svampene med varmt vand og opblød dem I 20 minutter. Lad dem dryppe godt af og hak dem. Blød nudlerne op i varmt vand i 20 minutter. Lad dem dryppe af og skær dem i korte stykker.

 2. Varm bouillonen i en stor gryde og lad den koge op. Kom svampe, nudler, kyllingekød, bambusskud og ingefær i. Dæmp varmen og lad det simre let.

 3. Bland maizena og vand i en lille skål og rør, til det jævner. Rør maizenablandingen i suppen og rør rundt, til den er klar. Hæld ægget i suppen i en fin stråle under konstant omrøring.

 4. Tag gryden af varmen. Tilsæt tomatsauce, sojasauce, vinaigre, sesamolie og forårsløg. Krydr med salt og sort peber efter smag. Server med et ekstra drys forårsløg efter ønske.

 

 

Honningstegte rejer

personer   Forberedelsestid: 20 minutter Tilberedningstid: 12 minutter

16 kongerejer
30 g. maizena
40 g. hvide sesamfrø
Olie til dybstegning 
90 g. honning
dej
125 g. hvedemel
¼ tsk. bagepulver
30g. maizena
2,5 dl. vand
¼ tsk. citronsaft
1 spsk. olie
 1. Pil rejerne og fjern tarmen, lad den yderste haleskal blive siddende. Dup rejerne tørre med køkkenrulle og drys dem let med maizena. 

 2. Rist sesamfrøene på en tør pande ved medium varme i 3 – 4 minutter, ryst panden let, indtil frøene er gyldenbrune, tag dem straks af panden for at undgå at de brænder på.

 3. Dej: sigt mel og maizena med bagepulver i en mellemstor skål. Bland vand, citronsaft og olie. Lav en fordybning i midten af melet og tilsæt væsken lidt efter lidt. Ælt dejen godt, så den bliver smidig.

 4. Varm olien op i en dyb stegepande til moderat varme. Arbejd med få rejer ad gangen, dyp dem i dejen og tør overflødig dej af. Brug tang eller hulske og læg rejerne i den varme olie. Steg i 2 – 3 minutter, eller til rejerne er sprøde og gyldne. Lad dem dryppe af på køkkenrulle og hold dem varme.

 5. Kom honning på en stor pande og v arm den op ved meget lav varme (ved for høj varme vil honningen karamellisere og tabe lidt smag).

 6. Læg de stegte rejer ned i den opvarmede honning, ør forsigtigt rundt, så de bliver helt dækket. Læg dem på serveringsfad og drys sesamfrø over. Server straks.

 

Kylling og mandler

4 personer Forberedelsestid: 30 minutter  Tilberedningstid: 20 min

2,5 dl. olie
125 g. afskallede mandler
1 spsk. Sojasauce 
2 tsk. Maizena
300 g. filet af kyllingebryst skåret I stykker på skrå
1 mellemstort hakket løg
1 bladselleri skåret på skrå i tynde stykker
50 g. tynde grønne bønner skåret i stykker
60 g. afdryppede bambusskud fra dåse
friskrevet ingefær (ca. 2cm)
3 spsk. hønsebouillon
2 spsk. Kinesisk risvin eller halvsød sherry
2 spsk. vand1 tsk. 
2 tsk. ekstra maizena
¼ tsk. salt
¼ tsk. hvid støt peber.

 

 1. Varm olien op i en lille pande og dybsteg mandlerne i ca. 1 min. rør dem rundt i olien, til de er lyst gyldne. Tag dem hurtigt op med en hulske og lad dem tørre på køkkenrulle. Gem olien.

 2. Bland sojasauce og maizena rør, til det er glat. Bland det godt med kyllingekødet og lad det stå i 5 min. opvarm olien fra mandlerne i en wok, til den er meget varm. Lynsteg kyllingekødet ved høj varme i 2 min. og tag den op af wokken.

 3. Tilsæt en spsk. mandelolie, hvis der er for lidt olie tilbage i wokken. Varm wokken op igen og lynsteg løg og bladselleri i 4 min. tilsæt bønner, bambusskud og ingefær og steg videre i 1 min. tilsæt hønsebouillon, vin eller sherry, vand og sesamolie, læg låg på og lad det dampe i 30 sekunder. Bland det ekstra maizena med 1 spsk. vand og rør, til det er jævnt. Rør det i saucen og kog op. Kom kyllingekød og mandler i gryden, og bland det godt igennem. Krydr med salt og peber og server det straks.

 

Oksekød med mandarin

4 personer  Forberedelsestid, 15 min. + 15 min. hvile. Tilberedningstid, 5 min.

350 g oksebryst i fine strimler
2 tsk. sojasauce
2 tsk. sherry
1 tsk. hakket frisk ingefær
1 tsk. sesamolie
1 spsk. jordnøddeolie
¼ tsk. stødt hvid peber
2 tsk. finthakket tørret mandarin- eller tangerinskal
2 tsk. ekstra sojasauce
1½ tsk. sukker
1½ tsk. maizena
0,8 dl. Kødbouillon

 

 1. Kom kødet i en skål. Rør sojasauce, sherry, ingefær og sesamolie sammen, bland det godt med kødet så det dækkes. Sæt det til side i 15 min.

 2. Varm jordnøddeolien op i en wok eller tykbundet stegepande og drej den let, så bund og sider dækkes. Læg kødet i og lynsteg det ved høj varme i 2 min. til det skifter farve.

 3. Tilsæt peber, skal, ekstra sojasauce og sukker, lynsteg i kort tid.

 4. Opløs maizena i lidt af bouillonen og hæld resten af bouillonen op til kødet. Hæld maizenablandingen i wokken og rør, til saucen koger og tykner. Server med ris.

 

 

Forårsruller

16 stk.

fyld:
¼ kg. bønnespire
¼ kg. store rejser
3 spsk. olie
¼ kg. hakket svinekød
1 l. finthakket sellerikål evt. bladselleri
2 dl. skiveskårne champignon
1 spsk. kinesisk soja
1 spsk. sherry
1-2 tsk. Salt
½ tsk sukker
1 spsk. maizena
2 spsk. Vand
dej:
5 dl. (300g) mel
½ tsk. salt
1 ¾ dl. vand
1 æg
¾ dl. olie

 

Forarbejde:

 1. skyl de friske bønnespirer i meget koldt vand og fjern alt det urene, der flyder ovenpå. Lad dem løbe af i en sigte og klap dem ekstra tørre i papir fra køkkenrulle. 

 2. Pil skallerne af rejerne, rejerne skæres i småstykker.

 

Fyld:

 1. Sæt en wok eller stegepande over stræk varme et øjeblik. Kom 1 spsk. olie på og varm den op. Dæmp varmen, når olien ryger og kom det hakkede svinekød på. Rør i det, til det har skiftet farve. Tilsæt vin soja, rejer og svampe og lynsteg det. Læg dette fyld i en skål. Hæld resten af olien i panden. Kom hakket sellerikål i og lynsteg det. Tilsæt bønnespirerne, sukker og salt. bland svinekødet og det øvrige i og varm det igennem. Der skal være et par spsk. væske tilbage. Rør maizenamelet til en jævning med vand og tilsæt det. Når det har kogt og jævnet blandingen skal den afkøles.

Dejen:

 1. kom mel og slat i en skål. Tilsæt vandet lidt ad gangen og ælt dejen, til den er blank. Dæk skålen med et fugtigt stykke og lad en hvile en halv times tid. Rul dejen meget tyndt ud på et melstrøet bord og skær den ud i firkanter på ca. 17 x 17 cm. Der skal være 16 stk.

 

Til hver rulle trilles ca. ½ dl. fyld aflang ud. Læg rullerne på skrå på dejen. Vær omhyggelig med at pensle kanterne, der trykkes sammen, med sammenpiskede æg, så de ikke går op under stegningen. Læg rullerne på et fad dækket med et tørt viskestykke. De skal hvile i 30 min. 

 

Friturestegning. Sæt en wok eller stegepande med olie over stærk varme, varm olien op til ca. 185 grader, steg rullerne i olien i ca. 3-4 minutter.

Rullerne skal serveres rygende varme.

 

 

 

Dessert

Banan og kokospandekager

4-6 personer forberedelsestid: 10 min tilberedningstid: 30 min.

1 spsk. reven kokosnød
40 g. hvedemel
2 spsk. rismel
60 g. sukker
25 g. kokosmel
2,5 dl. kokosmel
1 let pisket æg
smør til stegning
4 store bananer
60 g. ekstra smør
60 g. lys farin
0,8 dl. limesaft
strimler limeskal til servering

 1. Fordel den revne kokosnød på en bageplade og rist den i ovnen ved 150 grader i 10 min. eller til den er mørkgylden, ryst panden indimellem. Tag den af pladen, så den ikke brænder på, og sæt den til side.

 2. Sigt hvedemel og rismel i en mellemstor skål. Tilsæt sukker og kokosmel og rør det igennem med en ske. Lave en fordybning i midten af melet, hæld den blandede kokosmælk og æg i og pisk til det er jævnt.

 3. smelt lidt smør på en pande, hæld 3 spsk. pandekagedej i panden og bag den ved mellemvarme, til undersiden er gylden. Vend pandekagen og steg den anden side. Læg den på en tallerken og dæk med et klæde for at holde den varm. 

 4. skær bananerne på skrå i tykke skiver. Varm smørret op i panden, læg bananstykkerne på, rør dem, til de er dækket, og steg dem ved mellemvarme, til de begynder at blive bløde og brune. Drys med farin og ryst panden lidt, til sukkeret er smeltet. Rør limesaft i. fordel bananskiverne på pandekagerne og fold dem en gang, så de lukker. Drys med ristet kokos og strimler af limeskal.

 

Tilbage til madsiden

Tilbage til Birgits hjemmeside

Tilbage til forsiden