Forret

Skaldyrsgumbo

10-12 personer    Det tager ca. 1 time at tilberede retten

1 kg friske blåmuslinger 
2 dl vand
½ kg rødfiskefilet
¼ kg krebsehaler eller rejer (frosne)
2 løg
2 grønne peberfrugter 
2 stilke bladselleri 
3 fed hvidløg 
2 spsk olie
1 dåse flåede tomater (ca. 400g)
½ l fiskebouillon 
muslingekogelage (siet)
1 spsk friskpresset citronsaft 
2 laurbærblade 
1 spsk friske timianblade eller 1 tsk tørret 
salt og peber
½ tsk cayennepeber
1 spsk paprika (delikatesse eller edelsüss) 
¾ kg okra

Løskogte ris som tilbehør

 

  1. Rens muslingerne. Kasser eksemplarer, der ikke lukker sig ved et let bank mod bordet.
    Damp muslingerne i en bredbundet gryde under låg i 5 minutter i 2 dl vand. Ryst gryden af og til. 
    Kasser de muslinger, der ikke har åbnet sig. 
    Si kogelagen fint. 
    Stil muslingerne til side.
  2. Skær rødfiskekødet i mindre stykker og stil dem tildækket i køleskabet. Lad krebsehaler eller rejer tø igennem.
  3. Pil og hak løgene. Skyl peberfrugterne, befri dem for frøstol og kerner og skær kødet i terninger. 
    Skær bladselleristilkene i 1 cm smalle stykker. Pil og hak hvidløgsfeddene. 
    Svits det hele i olie i en sauterpande eller tykbundet gryde i 2-3 minutter, uden at det tager farve.
  4. Hak de flåede tomater og kom dem i gryden sammen med væden fra dåsen, fiskebouillon, muslingekogelage, citronsaft, laurbærblade og timian. 
    Krydr med salt, peber, cayennepeber og paprika og lad det koge et par minutter.
  5. Skyl okraerne og skær dem i 1 cm tynde skiver og kasser stilkene. 
    Kom okrastykkerne i gryden og lad det hele koge over meget svag varme under låg en halv times tid.
  6. Kom fiskestykkerne i retten og lad dem simre med i 3 minutter. 
    Vend krebsehalerne eller rejerne i og lad dem blive varme. 
    Korn muslingerne i retten, gerne med skal, og server med løskogte ris.

Tips:

Okra, som også kaldes ladyfinger, indeholder en del plantestivelse, der jævner retten.

Vintips:

Hvis der skal drikkes hvidvin til denne ret, så bør det være en med slagkraft. En oversøisk chardonnay, gerne en australsk eller en new zealandsk med en fyldig krop og en god fylde, vil være passende.

 


Hovedret

Jambalaya

6 personer    Det tager ca. 1 time at tilberede retten

2⅔ dl aborio ris
½ I vand
2 tsk fint salt
1 tsk cayennepeber
1 tsk friskkværnet peber
1 spsk frisk, hakket timian eller 1 tsk tørret
2 skindfri kyllingebrystfileter 
5 spsk olie
2 løg
2 bdt forårsløg
4 fed hvidløg
4 stilke bladselleri 3 peberfrugter (rød, grøn og gul)
100 g røget skinke
150 g krydret, røget pølse (andouille eller chorizo) 
ca. 400 g flåede tomater fra dåse
½ I hønsebouillon 
200 g rå kæmperejer med skal
  1. Kog risen i 10 minutter i vand tilsat den ene tsk salt.
  2. Bland resten af saltet med cayennepeber, friskkværnet peber og timian. 
    Skær kyllingekødet i terninger og drys dem med krydderiblandingen.
  3. Varm halvdelen af olien i en sauterpande eller tykbundet gryde og steg kyllingekødet lysebrunt i 6-8 minutter.
  4. Pil og hak løg og hvidløg. 
    Befri bladselleristilkene for grove strenge og hak dem fint. 
    Befri peberfrugterne for frøstol og kerner og skær dem i mindre stykker. Tilsæt resten af olien. 
    Steg løg og hvidløg klare i olien. Og tilsæt bladselleri og peberfrugt. 
    Steg det hele over svag varme i 3-5 minutter.
  5. Skær pølsen i 1 cm tykke skiver og det røgede kød i mindre stykker, steg det i 5 minutter i gryden. Tilsæt de flåede tomater og væden fra dåsen samt hønsebouillonen.
  6. Lad retten koge op under omrøring og lad saucen koge lidt ind. 
    Tilsæt rejerne og lad gem koge over svag varme 2-3 minutter.
  7. Smag retten til. Den skal være godt krydret, men et krydderi må ikke overdøve.
  8. Tilsæt snittede forårsløg og ris. Varm det hele igennem og server.

Tips:

Enhver familie i Louisiana har sin egen favoritopskrift til denne berømte ret - den minder meget om paella i sin sammensætning.

Vintips:

Opskriftens krydderier kalder på en god rødvin fra Rhonedistriktet. Prøv en Vacqueras eller Gigondas, som begge har en tæt struktur og en saft og kraft, der matcher rettens krydring.

 


Dessert

Cheesecake fra New Orleans

10-12 personer.  Det tager ca. 1 time at tilberede kagen

BUND:
125 g grove usødede kiks 
4 spsk farin
75 g usaltet smør
FYLD:
200 g flormelis (ca. 3¾ dl) 
1 kg flødeost
2½ dl fløde
1 dl citronsaft
skallen af 1 usprøjtet citron 
1 tsk vanillesukker
3 hele store æg (str. L) 
3 æggeblommer
PECANKARAMEL:
50 g pecannøddekerner 
85 g sukker (1 dl) 
4 spsk vand

Kagen skal afkøle nogle timer, gerne til næste dag

 

  1. Sæt ovnen på 180°. 
    Beklæd en springform (23 cm) med bagepapir.
  2. Knus kiksene og bland dem med farin og smeltet smør. Pres det ned i bunden af formen. 
    Bag bunden i 8 minutter og lad den køle af i formen.
  3. Sæt ovnen på 200°. 
    Rør flormelis, flødeost, fløde, citronsaft og fint reven citronskal, vanillesukker, æggene et ad gangen og æggeblommer, til en ensartet masse. 
    Fyld ostemassen i springformen med den forbagte bund. 
    Bag kagen ca. 40 minutter midt i ovnen.
  4. Knus pecannødderne let med en kagerulle og kom dem på en stegepande sammen med sukker og vand og bring det i kog. 
    Lad det koge for svag varme, til vandet er fordampet og sukkeret er tykt og tørt. 
    Skru op for varmen og rør i blandingen, til sukkeret smelter på ny og bliver blankt og brunt. 
    Kom straks de brændte nødder over på et stykke stanniol eller bagepapir og skil dem ad med to gafler.
  5. Tag kagen tid af ovnen og drys den med de brændte nødder. 
    Sæt kagen tilbage i ovnen, luk lågen og sluk for ovnen. 
    Lad kagen stå i den varme ovn, til den er helt gennembagt og nødderne har afgivet lidt sukker og sat sig fast på overfladen af kagen.
  6. Lad kagen køle af i formen. Fjern springformens ring, sæt kagen i køleskabet og lad den blive helt kold, før den serveres.

Tips:

kagen kan med fordel bages dagen i forvejen.
Brug gerne en håndmikser eller blender i pkt. 3, men du må ikke piske for kraftigt.

Vintips:

Det er en vanskelig sag at sætte vin til. Det bliver et mirakel at finde en hvid- eller rødvin, som passer, og generelt må jeg fraråde, at man drikker noget til cheesecake. Hvis man er helt desperat, så kan et glas Cream Sherry i en god kvalitet gå an.

Top

Oversigt

Home