Lyssej, rå, marineret
4-6 personer
350 g lyssej filet |
1 porre |
2 spsk kapers |
Gulerødder, porrer og selleri skæres fint. Citronskallen rives tyndt, og citronen presses. Soltørrede tomater skæres i små tern. Det hele blandes med olivenolie, kapers, salt, peber og sukker.
Lyssejfileterne skæres i meget tynde skiver, vendes med marinaden og trækker køligt i 3 timer inden serveringen.
Farseret kyllingebryst med rodfrugttournedoser
4-6 personer
1 hanekylling |
75 g gulerod |
persille |
1. Lår og vinger skæres af kyllingen, brysterne skæres fra skroget.
2. I en blender hakkes lårkødet, hvorefter salt tilsættes. Dernæst kommes æggene i og derefter fløden. Farsen kommes i en røreskål og smages til med salt og peber. Skalotteløg hakkes, persille hakkes, gulerødder blancheres og skæres i tern, champignons skæres småt og ristes, og alt dette røres sammen med farsen, som stilles koldt i 30 min.
3. Der gøres plads til farsen imellem skindet og brystkødet ved at stikke fingeren ind under brystskindet fra halsenden. Farsen kommes i en sprøjtepose og sprøjtes ind under brystskindet. Brysterne pensles med olie og drysses med groft salt og steges i ovnen 15-20 min ved 220°i et ildfast med lidt hvidvin i bunden. Et par gange undervejs pensles med lidt honning, der er varmet, så det bliver flydende. Brysterne hviler 10 min før udskæringen.
4. Saucen færdiggøres ved at hælde stegeskyen ned til 3-4 dl fond, som koges op og piskes med 100 g koldt smør i tern.
Retten serveres med:
Rodfrugttournedos
200 g kartoffel |
3 æg |
smør |
Grøntsagerne koges møre i usaltet vand, tages op og køler lidt af, inden de moses.
Imens koges bulguren (se anvisning på pakken) i kogevandet fra grøntsagerne, der kan evt spædes med lidt ekstra vand.
Bulguren køler af og røres derefter i grøntsagsmosen sammen med æg, revet DanskMester ost og hakket frisk basilikum.
Rulles til en pølse i alufolie og stilles koldt, helst til næste dag, men i hvert fald til den bliver fast, hvorefter den skæres i 3 cm tykke skiver, der vendes i mel og steges et par min på hver side.
Daddelkage med valnødder
Kagen er nem at lave og hører desuden til i den fedtfattige ende - lidt konfektagtig og perfekt til jul. Man kan bruge den både til dessert ledsaget af is og/eller frisk frugt og til en kop kaffe med lidt cremefraiche til.
3 æg
100 g sukker
3 spsk mel
1 tsk bagepulver
250 g dadler (tørre eller friske)
75 g valnøddekerner
evt. flormelis.
Pisk æg og sukker til en lys creme.
Bland mel sammen med bagepulver og vend det i æggene.
Hak dadler og valnødder groft og vend dem i dejen.
Fyld massen i en velsmurt springform på ca. 20 cm og
bag kagen i ovnens nederste halvdel ved 180° i 40-45 minutter.
Lad kagen stå i formen 5-10 minutter, før den åbnes og stilles til afkøling på en rist.
Pynt evt. med sigtet flormelis ved servering.