Thai menu

ET THAILANDSK MÅLTID
Et traditionelt thailandsk måltid består af forskellige retter - som regel en suppe, en karryret eller sammenkogt ret, en lynstegt ret og en salat. Retterne er udvalgt, så de giver en balance i de forskellige smagselementer (sød, sur, stærk, bitter, salt), såvel som i konsistens og farve. Alle retterne serveres på samme tid og spises varme eller ved rumtemperatur; de spisende tager selv og spiser ved hjælp af kniv og gaffel. Der serveres altid ris til samt et antal smagsrige saucer og dip, der giver endnu mere smag til retterne. Hovedmåltidet følges ofte op med et fad med friske tropiske frugter og dessert tilberedt af mungbønnemel, ris, palmesukker, kokosnød og æg. Te og vand ledsager måltidet.

 

Forret

Suppe med kokos og rejer    4 personer. 

1 dåse kokosmælk (light) 
1-2 spsk rød karrypasta efter ønsket styrke
½ liter hønse- eller grøntbouillon
4-5 spsk fish sauce
1 stilk fintskåret citrongræs (kun den inderste tykke, kødfulde del) 
4 kaffir limeblade (fås tørrede)
3-4 udkernede finthakkede eller knuste chili 
1 spsk finthakket ingefær
2 spsk friskhakket koriander 
250 g kyllingekød i små stykker
150 g frosne tigerrejer 
sukker, limesaft og ekstra fish sauce
1 bdt snittede forårsløg. 

Servering:
4 portioner kogte jasminris samt resten af den friske koriander
Svits karryen i lidt af kokosmælken, tilsæt bouillon, fish sauce, citrongræs, limeblade, chili, ingefær samt koriander og lad det hele koge 6-7 minutter. Kom kyllingekød og rejer i suppen og kog yderligere 5-6 minutter. Smag til med sukker, limesaft og yderligere fish sauce, vend forårsløgene i til sidst og server med frisk koriander og giv risene til i en skål for sig.

Energi pr. person: 355 kcal, 29% fedt, 34% protein, 37% kulhydrat.

 

Hovedret

Thailandske fiskekager

Forberedelsestid: 25 minutter Tilberedningstid: 5-10 minutter Antal kuverter: 4-6

450 g faste, hvide fiskefileter 
3 spsk maizena eller rismel 
1 spsk. fiskesauce
1 pisket æg
15 g friske korianderblade
3 tsk. rød karrypasta 
1-2 tsk. hakket rød chili efter smag
100 g meget fintsnittede, grønne bønner 
2 finthakkede forårsløg 
1,25 dl olie
Thailandsk Dip Sauce  til serveringen

  1. Kom fisken i en foodprocessor og blend i 20 sekunder, eller til det er jævnt. Tilsæt maizena, fiskesauce, æg, koriander, karrypasta og chili. Kør i 10 sekunder, eller til det er godt blandet. 

  2. Hæld fiskeblandingen i en stor skål. Tilsæt bønner og forårsløg og bland det godt. Fugt hænderne og form 2 spiseskefulde af blandingen ad gangen i pæne flade bøffer. 

  3. Varm olien op i en tykbundet stegepande ved mellemvarme. Steg 4 fiskekager ad gangen, til de er mørkt gyldenbrune på begge sider. Lad dem dryppe af på køkkenrulle og server straks med Thailandsk Dip Sauce.

Note: Fiskekagerne kan forberedes i forvejen op til slutningen af trin 2 og opbevares tildækkede i køleskab i op til 4 timer. 

NÆRINGSVÆRDI PR. KUVERT (6): Protein 20 g; Fedt 20 g; Kulhydrater 10 g; Kostfibre I g; Kolesterol 90 mg; 1260 kJ (300 hat.)

 

Agurkesalat med jordnødder og chili

Forberedelsestid: 25 minutter + 45 minutters marinering Antal kuverter: 4-6

3 agurker
2 spsk hvid vinaigre 
2 tsk sukker 
1-2 spsh chilisauce 
½ hakket rødløg
15 g friske korianderblade
160 g hakkede usaltede og ristede jordnødder
2 spsk sprødstegt hvidløg
½ tsk hakket chili 
1 spsk fiskesauce

  1. Skræl agurkerne og flæk dem i halve. Fjern kernerne med en teske og skær agurkerne i tynde skiver.

  2. Bland vinaigre og sukker i en lille skål og rør, til sukkeret er opløst. Hæld det i en stor skål og bland med agurk, chilisauce, løg og koriander. Lad det marinere i 45 minutter.

  3. Lige før servering: Tilsæt jordnødder, hvidløg, chili og fiskesauce; bland det let sammen.

NÆRINGSVÆRDI PR. KUVERT (6): Protein 10 g; Fedt 15 g; Kulhydrater 10 g; Kostfibre 5 g; Kolesterol 2 mg; 845 kJ (200 hal.)

 

Dessert

Kokosis     4-6 personer

2 dl kokosmælk fra dåse 
100 g sukker
1 vaniljestang, delt på langs 
5 dl piskefløde
4-6 kokosnøddeskaller
tynde skiver frisk kokosnød

Småkog kokosmælk, sukker og vaniljestang i en gryde, indtil sukkeret er opløst. 

Fjern vaniljestangen, og lad blandingen afkøle til stuetemperatur. 

Tilsæt piskefløden, og pisk grundigt. 

Hæld blandingen i en - gerne rund - plasticbeholder, som tildækkes og fryses i 1-2 timer. 

Tag den næsten frosne is ud af fryseren, og flyt den evt. over i en røreskål. 

Pisk isen med elpisker, og sæt den tilbage i fryseren. Gentag dette et par gange for at opnå en cremet konsistens. 

Ialt frysetid ca. 5 timer. 

Servering og pynt: Server fx isen i en kokosnøddeskal.

 

Ananassorbet

100 g sukker
½ dl vand
500 g pureret ananaskød 
saften fra 1 lime
8-12 tynde skiver ananas fra en lille ananas 
8-12 gardeniablomster 
ananasblade

Opløs sukkeret i småkogende vand, og lad det afkøle til stuetemperatur. 

Skær ananassen i mindre stykker, og purer med stavblender eller i foodprocessor. 

Tilsæt sukkervandet pureret ananaskød og limesaft, og rør det sammen. 

Hæld det hele gennem en si. Fryses i en plasticbeholder med låg på i ca. 4 timer. 

Oversigt

Home