KANALENS GROVE FISKEFRIKADELLER 

På Kanalen serveres de med dampede porrer og karrysauce.

Til fire personer.

600 g sej eller torsk uden ben
100 g fersk laks i små tern
3 æq
3 dl piskefløde
1 dl hakkede friske krydderurter
salt og friskkværnet peber 
smør og lidt olie til stegning
porrer

Hak fiskekødet groft og rør det sejt med salt og peber. 
Rør de sammenpiskede æg og fløden i lidt ad gangen, bland laksetern og urter i farsen, dæk med folie og lad farsen hvile ca. 30 minutter. 
Steg fiskefrikadellerne på en pande i smør og olie ved middelvarme, fem-seks minutter på hver side, til de er smukt lysebrune. 
Server dem rygende varme.

Rodfrugts-remoulade med karry 
Svarende til ca. 1 tube

1 pastinak
100 g knoldselleri 
2 gulerødder
2 fed hvidløg
2 spsk. olivenolie 
3 spsk. karry
2 dl hvidvin
2 dl mayonnaise
1 spsk. stærk dijon sennep 
2 spsk. hakkede kapers 
4-5 syltede drueagurker

Skræl rødderne, skær top og bund af og kasser dette. Flæk hver rod i flere store bidder og kom disse i en gryde med lidt olie. Rist dem nogle minutter uden at de decideret tager farve, men kun bliver møre. Pil så hvidløgene. og tilsæt gryden.
Tilsæt nu også karry og rist kraftigt, men hurtigt, så karryen bliver virkelig brun. Træk gryden fra varmen og køl ned.
Rodfrugt-massen kommes i en eller anden form for foodprocesser eller allerbedst gennem et klassisk 
hakkehus, som man normalt bruger til hakket kød. Kom så mosen/den hakkede pure i en skål og hold klar.
Rør mayonnaisen i rodfrugtpureen og tilsæt kapers, agurker og dijon sennep. Rør helt glat. Tilsmag remouladen med salt og peber og krydr den virkelig igennem, så den rykker i munden.
Husk, remoulade er ikke noget for tøser!

 

 

HANEBRYST MED FENNIKEL OG ROSMARIN

Unge, franske haner (bestil brystkødet hos din slagter) har en vidunderlig smag af fjerkræ, næsten som i gamle dage.
Til fire personer.

4 store hanebrystfileter (franske) eller steg en hel hane (4-8 personer alt efter størrelse)
lidt olie til steqninq
2 friske fennikel i tynde strimler
2 kviste frisk rosmarin 
8-10 soltørrede tomater i tynde strimler
2 spsk balsamico 
4 spsk jomfruoliven
1 dl hønsefond eller -bouillon 
salt og peber.
Aspargeskartofler

Pynt:
frisk rosmarin.
Hanebrysterne brunes i en gryde i lidt olie, tilsæt først rosmarin, så fennikel og tomater, mens der fortsat steges. Tilsæt balsamico og lad det næsten koge ind, tilsæt. olivenolie og hønsefond, smag til med salt og peber og lad det hele dampe under låg i fem minutter. Brystkødet tages op og skæres i skiver, anrettes på tallerkener på de dampede grønsager, pynt med frisk rosmarin og server f.eks. aspargeskartofler eller kogte ris til.

Hvis der benyttes hele haner steges disse i ovnen ca. 1 time ved 200 og fennikel og tomat tilsættes først de sidste ca. 20 min.

 

Enkel chokoladetærte (til 8)

Sprødskorpet mørdej (til 2 tærter)

2 x 30 cm tærteforme 
250 g smør
200 g flormelis
1 mellemstort nip salt 
500 g mel
4 æggeblommer
4 spsk kold mælk/vand

Du kan lave denne mørdej i hånden eller i en foodprocessor. Ælt smør, salt og sukker sammen og rør så melet og æggeblommerne i. Når blandingen er rørt sammen, ligner den grov rasp; koldt vand eller mælk tilsættes. Ælt det forsigtigt sammen til du har en dejklump. Drys let med mel og skub, klap og tryk den i facon. Hele ideen er at transformere ingredienserne til en dej ved at gøre så lidt som muligt, m.a.o. skal mørdejen være flaget og sprød (jo mere du ælter den, jo mere elastisk bliver den, hvorefter den vil skrumpe ind i ovnen og blive til noget, der skal tygges - det er ikke meningen.)
Jeg ruller normalt kagedejen ud i en virkelig stor, kort og tyk pølseform, vikler film om den, lægger den i køleskabet og lader den hvile i mindst 1 time.
Skær forsigtigt tynde skiver af mørdejen (lad være med at forsøge at skive frossen kagedej) på langs, ca. 5 mm tykke. (Jeg foretrækker personligt den tykkelse, fordi det er lækkert, men du kan lave skiverne tykkere, hvis du vil, så skal de bare have længere i ovnen). Læg skiverne så de dækker bunden 

Denne chokoladetærte er ideel til de chokoladefans, der altid kommer dumpende, og den er dødhurtig at lave. Jeg synes denne tærte nærmest tigger om en lidt tykkere tærtebund. Jo bedre chokolade du køber, jo bedre vil tærten smage.

1 tærtebund, forbagt 
320 ml piskefløde
2 strøgne spsk strøsukker 
det mindste nip salt 
120 g blødgjort smør
450 g god kvalitet kogechokolade, brækket i stykker 
100 ml mælk
kakaopulver til at strø med

Hæld fløde, sukker og salt i en gryde og bring det i kog. Så snart blandingen koger, fjernes den fra varmen, og smør og chokolade tilsættes. Rør, indtil det er helt smeltet. Lad blandingen køle let, bland den kolde mælk i, til blandingen er blød og skinnende. Nogle gange ser denne blanding ud, som om den skiller. Lad den køle lidt mere af og rør lidt ekstra kold mælk i, til blandingen igen er jævn. Skrab hele blandingen ned i den forbagte og afkølede tærtebund  med en spatel. Ryst tærten for at jævne ud og lad den køle i ca. 1-2 timer, indtil den har fået stuetemperatur. Strø med kakaopulver. I sidste ende skulle denne tærte være sprød, og fyldet skulle være blødt og føles som smør, når man skærer den.
Denne tærte er så enkel at lave, forbage, fryse og variere; den gør madlavning til en leg og har så mange anvendelsesmuligheder.

 

Top

Oversigt

Home