Laksepaté
12 personer
 

600 g friske spinatblade
3 liter vand
2 tsk groft salt

1 fersk laksefilet uden skind (ca. 700 g)
¼ liter piskefløde
1 æg (str. stor)
1½ tsk groft salt
1/8 tsk cayennepeber

Limedressing
1½ dl cremefraiche 18%
1½ dl cremefraiche 38%
1½ tsk friskpresset limesaft
½ tsk groft salt
friskkværnet peber

Pynt: Limebåde og citronmelisse.
Tilbehør: 300 g flutes.
Bagetid: Ca. 1 time og 10 min. ved 150°.

 

  Fremgangsmåde:

Skær de groveste ribber af spinatbladene og skyl dem grundigt. Kom spinatbladene i kogende vand tilsat salt og kog dem i ca. 1 min. Hæld dem i en sigte og pres dem fri for vand.

Fjern eventuelle ben fra laksefileten. Skær et stykke af den tykkeste del af fileten (ca. 24 cm), så det passer til en ovnfast form (ca. 1½ liter). Skær resten af fileten i tern (ca. 300 g). Kom piskefløde, æg, laksetern, salt og cayennepeber i en food processor/hurtighakker. Hak det ved hurtigste hastighed i ca. 30 sek. Farsen skal være sammenhængende. Smør formen. Læg lagvis - og i nævnte rækkefølge - laksefars, spinatblade, laksestykket, spinatblade og laksefars. Bank formen let mod bordpladen. Dæk den med låg eller alufolie og bag patéen midt i ovnen. Stil laksepatéen tildækket i køleskabet i 12-24 timer.

Limedressing: Smag cremefraiche til med limesaft, salt og peber. Stil dressingen tildækket i køleskabet i mindst ½ time. Rør den op inden serveringen.

Tips: Patéen kan også tilberedes i mikrobølgeovn. Dæk formen med plastfilm beregnet til mikrobølgeovn og bag ca. 12 min. ved fuld effekt. Frisk spinat kan erstattes af 300 g frossen, optøet spinat, der er presset fri for vand.
Samlet energiindhold:  17.377 kJ
Energifordeling:    
Fedt 63 %

Kulhydrat

19 %
Protein 18 %

 

Kalkunbryst med mangosalat

 

[Kalkunbryst med mangosalat]


6 personer

Ris
1 dl vilde ris (ca. 65 g)
3 dl vand
1/2 tsk groft salt

6 dl løse ris, parboiled (ca. 480 g)
9 dl vand
1 1/2 tsk groft salt

Kalkunbryst
25 g smør
1 kalkunbryst (ca. 1 kg)
4 dl hønsebouillon
1/4 liter piskefløde
1 tsk honning
2 spsk indonesisk sojasauce
2 tsk frisk, fintrevet ingefær
1 1/2 spsk saucejævner

Mangosalat
2 modne mangofrugter
1 hovedsalat (ca. 125 g)
3 spsk friskpresset appelsinsaft

 

  Fremgangsmåde:

Ris: Skyl de vilde ris godt. Bring vand og salt i kog i en gryde og tilsæt vilde ris under omrøring. Kog risene ved svag varme og under tætsluttende låg i ca. 45 min. Kog de løse ris i en anden gryde (se emballagen).

Kalkunbryst: Lad smørret blive gyldent i en stegegryde. Brun kalkunbrystet 3 min. på hver side (6 min. i alt). Tilsæt bouillon, piskefløde, honning, sojasauce og ingefær. Lad retten koge ved svag varme og under låg i ca. 15 min. Vend kalkunbrystet og kog det i ca. 15 min., til det er gennemkogt. Tag kødet op og lad det hvile tildækket i ca. 10 min. Bring stegeskyen i kog og tilsæt saucejævner under omrøring. Kog saucen igennem ved svag varme i ca. 1 min. Smag til.

Mangosalat: Skræl mangofrugterne og skær dem i tynde både. Fordel salatbladene på 6 portionstallerkener og anret herpå mangofrugterne. Dryp appelsinsaft over.

Ved serveringen: Bland de 2 slags ris og server dem i en varm skål.

Tip: I stedet for mangofrugt kan anvendes moden papayafrugt.
Samlet energiindhold:  19.113 kJ
Energifordeling:    
Fedt 28 %

Kulhydrat

48 %
Protein 24 %

 

Mandelbund med æbleis
4-6 personer

 

Æbleis
6-8 skrællede æbler i tynde både, fx coxorange (ca. 600 g)
½ dl vand
1 spsk sukker
2 æggeblommer (str. store)
85 g sukker (ca. 1 dl)
korn af 1 stang vanille
2 tsk friskpresset citronsaft
1½ dl piskefløde

Mandelbund
100 g sukker (ca. 1¼ dl)
100 g smuttede, finthakkede mandler
2 æggehvider (str. store)

Smørristede mandler
25 g smør
25 g smuttede, halverede mandler

Bagetid: Ca. 35 min. ved 175°.

 

  Fremgangsmåde:

Æbleis: Kom æbler, vand og sukker i en gryde. Kog æblerne ved svag varme og under låg i ca. 15 min., til de er møre. Blend æblerne eller purér dem gennem en sigte. Lad æblemosen køle af. Pisk æggeblommer, sukker og vanillekorn til en luftig "æggesnaps". Vend den kolde æblemos i æggeblandingen og tilsæt citronsaft. Pisk fløden stiv og vend den forsigtigt i. Hæld ismassen i en form (ca. 1½ liter) og dæk den med alufolie. Frys isen i 3-4 timer. Rør i den 3-4 gange under indfrysningen. Isen skal være blød ved serveringen.

Mandelbund: Bland sukker og mandler. Pisk æggehviderne stive og vend dem i. Hæld blandingen i en smurt, meldrysset springform (ca. 22 cm i diameter). Bag mandelbunden midt i ovnen. Lad den køle af.

Smørristede mandler: Smelt smørret i en pande. Tilsæt mandlerne og rist dem, til de er gyldne. Spred dem godt ud på et stykke bagepapir og lad dem køle af.

Ved serveringen: Kom isen på mandelbunden og pynt med mandler. Er isen hård, stilles den i køleskabet ca. 1 time før serveringen.
Samlet energiindhold:  11.670 kJ
Energifordeling:    
Fedt 51 %

Kulhydrat

43 %
Protein 6 %


Karolines Køkken


Top af side

Tilbage til forsiden
Tilbage til hjemmesiden